ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

×

Attentie

JW_SIGP_PLG_GALLERY_RENDER_PROBLEM media/k2/galleries/607

Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.

Wij adviseren de bij deze stelling behorende artikelen voorafgaand aan het bepalen van uw keuze te lezen. Deze begeleidende artikelen zijn hiernaast of op kleinere apparaten onder de reeds geplaatste reacties opgenomen.

U kunt stemmen tot en met maandag, 29 november -0001

EENS ONEENS
donderdag, 25 maart 2021 20:41 Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.

Over De Borggraaf wordt alleen maar gesteggeld.

Op het Mgr. Goumansplein staat sinds enkele jaren een imposant nieuw gebouw dat de naam “De Borggraaf” draagt.
Door een projectontwikkelaar zijn daar een aantal woningen en appartementen gebouwd met op de begane grond een zogenoemde multifunctionele ruimte. Daarin moest onder meer het Venrays Museum worden gehuisvest dat voorheen in het Freulekeshuus onderdak vond.
De oorspronkelijke bedoeling was dat ook het museum van de psychiatrie in deze nieuwbouw een plaats zou krijgen. Daarvan is afgezien omdat men het niet eens kon worden over de gewenste omvang ervan in de expositieruimte. Thans is dat museum bij de kapel op het Servaasterrein te bezoeken.
Op de begane grond zijn enkele kantoortjes ingericht die echter door het HPV-Digilab als niet gebruiksvriendelijk worden afgekeurd. Het Historisch Platform Venray (HPV) gebruikt het auditorium alleen  als vergaderruimte voor de bij haar aangesloten organisaties uit met name de kerkdorpen. Het bestuur van het HPV heeft een conflict met het bestuur van het museum, onder meer over de positie van Rooynet. Het VVV-kantoor heeft aangegeven te willen vertrekken uit het pand omdat men de locatie niet geschikt acht. Kortom, reden voor wethouder Anne Thielen om een extern bureau in te schakelen om e.e.a. te onderzoeken en een advies uit te brengen hoe De Borggraaf in de toekomst met HPV en het Venrays Museum zou moeten gaan functioneren. Een kwartiermaker krijgt de taak dat te gaan voorbereiden.

Inmiddels is er reuring ontstaan bij het bestuur en vrijwilligers van het Venrays Museum over de rapportage van de externe adviseur m.b.t. de toekomstige invulling van activiteiten binnen het gebouw. Rooynet zou moeten worden ontkoppeld van het museum en is vooralsnog door B&W in het gemeentehuis ondergebracht. De bedoeling is dat dat het HPV-Digilab ook daarheen verhuist.

Gelet op al deze perikelen wil de Stichting Burgers van Venray het standpunt van de inwoners van Venray peilen wat men vindt van deze ontwikkelingen.
Gedurende de maand april kan men reageren op deze website op de stelling : Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.
Wellicht komen er van de bevolking bruikbare suggesties voor de toekomst van De Borggraaf.

De gemeente Venray heeft ons desgevraagd laten weten dat men in de huidige situatie geen hieraan gerelateerd artikel wil aanlleveren.

REACTIES

Verdeeldheid over het Venrays Museum.

In de maand april 2021 hebben de inwoners van Venray kunnen deelnemen aan een peiling over de toekomst van een museum in Venray. Op de pollingsite Burgers van Venray stond de stelling : Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.
Lees verder