ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Vliegbasis De Peel mag niet uit haar slaap worden gewekt.

Wij adviseren de bij deze stelling behorende artikelen voorafgaand aan het bepalen van uw keuze te lezen. Deze begeleidende artikelen zijn hiernaast of op kleinere apparaten onder de reeds geplaatste reacties opgenomen.

U kunt stemmen tot en met maandag, 29 november -0001

EENS ONEENS
zondag, 28 juli 2019 11:41 Vliegbasis De Peel mag niet uit haar slaap worden gewekt.

Komt vliegbasis De Peel weer tot leven ?

Defensie heeft het plan om na 2021 vliegbasis De Peel weer in gebruik te nemen.
Vanwege de veiligheidssituatie overal in de wereld moet Defensie meer trainen en oefenen, zodat er meer militaire vliegactiviteit zal gaan plaatsvinden. Dat zal gebeuren vanaf meerdere vliegbases. Defensie onderzoekt momenteel bij alle vliegvelden of er voldoende ruimte is voor die toename van vliegactiviteiten. Vliegbasis De Peel hoort daarbij.
Maar daarvoor moet eerst, uiterlijk op 1 november 2021, een zogenaamd luchthavenbesluit worden vastgesteld. Zonder zo’n besluit mag er niet worden gevlogen worden vanaf De Peel.

Wat betekent dat voor Venray ?
Vliegbasis De Peel zal deel gaan uitmaken van de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel waar nu de luchtverdediging met de zogenoemde Patriot raketten is gevestigd.
Er wordt een commissie ingesteld, die de voorbereiding van dat luchthavenbesluit bespreekt met de provincie en de gemeente Venray. Ook omwonenden kunnen daarbij worden betrokken.
De gemeente Venray heeft een ambtelijke werkgroep opgericht die zich gaat bezighouden met de plannen voor vliegbasis De Peel, waarin naast wethouder Martijn van der Putten een aantal beleidsmedewerkers zitting hebben.
In een milieu-effect-rapportage (MER) wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor de geluidoverlast in de omgeving. Naar verwachting wordt de huidige geluidszone niet overschreden. Dat betekent dat 12 jachtvliegtuigen (JSF) drie keer per jaar gedurende zes weken vanaf vliegbasis De Peel gaan oefenen. Defensie stelt dat door deze zogenoemde reactivering van vliegveld De Peel men beter voorbereid op missie kan gaan.

Hoe denken de burgers van Venray hier over ?
In een conceptnotitie van Defensie is beschreven welke plannen in de MER aan bod komen.
Deze notitie is t/m 21 augustus – na het maken van een telefonische afspraak - in te zien op het gemeentehuis. Er is dan ook iemand beschikbaar om vragen te beantwoorden.
Deze vrij omvangrijke notitie is ook als begeleidend artikel vanaf deze site te downloaden.

De Stichting Burgers van Venray is van mening dat het opnieuw activeren van vliegbasis De Peel invloed heeft op de kwaliteit van de woon- en leefomgeving van Venray en de kerkdorpen. Er is te vrezen voor mogelijk onacceptabele geluidoverlast als vliegveld De Peel weer operationeel wordt en dat is wellicht voor veel inwoners van Venray verontrustend.
Om de mening van alle inwoners hierover te peilen en iedereen in de gelegenheid te stellen een standpunt te bepalen, kan men gedurende de maand augustus hierover reageren op deze website.
De stelling luidt : Vliegbasis De Peel mag niet uit haar slaap worden gewekt.

Met de reacties op deze stelling kan de plaatselijke politiek bepalen al dan niet in actie te komen. Ook het college van B&W kan de reacties op de stelling meenemen bij het bepalen van zijn standpunt.

REACTIES

De heropening van vliegbasis De Peel houdt de gemoederen bezig.

Gedurende de maand augustus hebben de inwoners van Venray hun mening gegeven op de stelling van de website Burgers van Venray.
De stelling was: Vliegbasis De Peel mag niet uit haar slaap worden gewekt.
Het ministerie van defensie gaat namelijk onderzoeken......

Lees verder