ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De reactie op de stelling door de Limburgse Land en Tuinbouw Bond (LLTB)

vrijdag, 29 mei 2020 19:41 De reactie op de stelling door de Limburgse Land en Tuinbouw Bond (LLTB)

In een aantal studies wordt een link gelegd tussen luchtverontreiniging en corona. Er wordt dan aangegeven dat de gevolgen voor mensen die reeds besmet zijn met corona groter zijn als er veel luchtverontreiniging is. Het gaat dan dus niet om verspreiding, maar om de vraag of de effecten groter zijn voor mensen die de ziekte al hebben.

Mogelijk is er een relatie tussen luchtverontreiniging en corona. Hoe dat precies zit, moet volgens het RIVM verder worden onderzocht. Sommigen leggen dan ook nog de link met intensieve veehouderij. Allereerst is het aantal mensen dat in Venray is overleden aan corona volgens het RIVM relatief laag. Dat wil zeggen, omgerekend naar het aantal inwoners veel lager dan heel veel andere gemeenten in Nederland.

Om te bepalen of luchtverontreiniging van belang is, is volgens deskundigen verdere studie nodig. Maar ze zeggen ook dat dit heel fijn stof een rol kán spelen bij de ernst van de ziekte. Over fijnstof publiceert het RIVM kaarten en cijfers. De waardes in Venray zijn volstrekt vergelijkbaar met de rest van Nederland.

Uit een rapport uit 2019 van het Planbureau voor de Leefomgeving, het PBL, blijkt dat ongeveer 60 procent van dit fijnstof uit het buitenland komt. Van de bijdrage uit Nederland zijn verkeer, open haarden en houtkachels grote bronnen. Slechts ongeveer 7 procent van het heel fijne stof dat we inademen, is afkomstig van de Nederlandse landbouw. Dat geldt ook voor regio Venray. De directe link die wordt gelegd tussen veehouderij en de luchtverontreiniging is dus niet juist.

Bekijk voor meer informatie ook de Q&A van het RIVM.

Peter van Dijck,
Bestuurslid Limburgse Land- en Tuinbouwbond