ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van wethouder Jan Loonen

vrijdag, 02 juni 2017 13:42 Het standpunt van wethouder Jan Loonen

 

Op dit moment zijn in Venray 8 supermarkten gevestigd: 2 midden in het centrum (de Emté en AH), 1 aangrenzend aan het centrum (Jan Linders), 4 in de wijkcentra (de Aldi in Veltum, de Jumbo in Veltum en ‘t Brukske, de Plus in Landweert) en 1 tijdelijke vestiging van de Aldi op Servaas. Alleen in de noordwesthoek van Venray zit nog geen supermarkt. In de visie van de gemeente Venray vinden wij een goede spreiding van supermarkten belangrijk, zodat alle inwoners op een korte afstand hun boodschappen kunnen doen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat elk winkelgebied kiest voor een sterk eigen profiel: het centrum voor recreatief winkelen, De Brier voor de branches bouwen/wonen/tuin en dier, en de wijkwinkelcentra voor het boodschappen doen.

De winkelmarkt is sterk in beweging. De consument kiest steeds meer voor gemak (‘s avonds online shoppen vanaf de bank), of hij/zij wil juist meer beleving (een dagje uit naar de grote stad). Kleinere winkelcentra zoals Venray hebben het hierdoor moeilijk. Dat zien we vooral in het centrum van Venray, waar momenteel een aantal panden leeg staan. Maar ook het aanbod van de Woonmax op De Brier heeft op dit moment weinig aantrekkingskracht. De hartenkreet van de ondernemersvereniging De Brier voor een extra publiekstrekker onderschrijf ik dan ook helemaal. Maar de vraag is of dit wel een supermarkt moet zijn. Zou je niet eerder moeten kiezen voor versterking van het bestaande aanbod op de Woonmax, bijvoorbeeld een meubelzaak/woonwinkel die we nog niet hebben in Venray? Wat voegt een supermarkt daadwerkelijk toe aan De Brier? En mist De Brier niet vooral een stukje gezelligheid/sfeer/beleving, bijvoorbeeld een lunch café?

Aan de andere kant ziet Venray Centraal een extra supermarkt in het centrum ook wel zitten. En de inwoners in de Brabander zouden eveneens graag een supermarkt dichterbij willen hebben. Kortom, het zal niet lukken om iedereen tevreden te stellen maar er zal een keuze moeten worden gemaakt. Hierbij is het eveneens van groot belang om te weten wat de supermarkten zelf willen.

De vraag zou dus eigenlijk moeten zijn: waar in Venray is de ideale locatie voor een supermarkt, rekening houdend met bovenstaande. Ik ben benieuwd naar de mening van de burgers van Venray hierover!

Jan Loonen, wethouder gemeente Venray