ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De voorzitter van de ondernemersvereniging De Brier

vrijdag, 02 juni 2017 13:33 De voorzitter van de ondernemersvereniging De Brier

De Brier is de ideale locatie voor een supermarkt
De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de plannen in de Brier. De afgelopen jaren is veel geld en energie ingezet op het centrum van Venray. Prima, zeiden we als ondernemersvereniging De Brier, onlangs aan een ‘Rondetafelcommissie’ van de gemeenteraad, maar nu zijn wij ook eens aan de beurt. Een supermarkt of een discounter kan het verschil maken vinden we als ondernemersvereniging. Immers op dit moment dient zich zo’n ontwikkeling concreet aan. Nieuwe ontwikkelingen zijn uitdagend en leiden tot nieuwe initiatieven in de directe omgeving, zo blijkt in de praktijk. Een discounter biedt mogelijkheden voor run shoppen en dat is nu net wat de gemeente denkt dat in de Brier zou moeten kunnen. Het risico wat de vastgoedeigenaren in het centrum zeggen, dat dit leidt tot ontwrichting van winkelstructuur houdt geen stand. Waar we als Venray behoefte aan hebben en meer in het bijzonder de Venrayse consument is een sterke detailhandels voorziening, zowel voor het funshoppen (centrum) als het runshoppen (de Brier).
Vandaar onze oproep naar de politiek: kies voor sterke winkelgebieden, met oog voor een verstandige balans in de aan te bieden producten.

De Brier werd een tiental jaren geleden ontwikkeld door de gemeente in samenwerking met een private partij. Als ondernemersvereniging zijn we positief over de Woonmax en we zien ook dat de Venrayse consument dat is. Maar…….., indertijd was het uitgangspunt we beginnen met de eerste winkels en dan volgen er meer. Dat is onder meer door de economische malaise in de afgelopen jaren nog niet gebeurd. Ook heeft Internet rondom de winkelvoorzieningen toegeslagen. Dat heeft geleid tot aanvullende keuzes en forse investeringen, die vooral op het centrum van Venray gericht zijn. Prima vinden wij, maar maak geen weeskinderen en geef ook aandacht aan de Brier anders dreigt deze in het grote geweld van Roermond (met outlet en woonboulevard), Venlo( met woonboulevard en een nieuw Bauhaus) en Horst (met een fors uitgebreid Interchalet) ten onder te gaan. Dat betekent dat er nieuwe impulsen moeten komen voor de Brier, gericht op leisure, grootschalige detailhandel, maar ook een publiekstrekker als een discounter kan de aantrekkingskracht van de Brier vergroten.

Deze opvatting wordt in grote mate gedeeld door de plaatselijke bevolking, zo blijkt uit een recent onderzoek. Ik stel vast dat deze opvatting wel in de straat leeft, maar niet of in beperkte mate bij de winkeliers, de vastgoedbezitters in het centrum en ook (nog) niet bij de gemeente.

Dat vinden we jammer, omdat uit eigen beleidstukken ook blijkt dat de gemeente best positieve woorden wijdt aan de Brier, maar de druk vanuit het centrum van Venray is beter georganiseerd. Als zich nieuwe ontwikkelingen aandienen, moet de Brier zich eerst verstaan met de gemeente en wordt medewerking slechts onder strikte voorwaarden toegestaan, waarbij in eerste instantie alles wat zich aandient richting het kernwinkelgebied (Venray-centrum) wordt gedirigeerd. Dit moet veranderen vinden wij en als ondernemersvereniging zullen we dit alle mogelijke plekken gemotiveerd bepleiten.

Jan Arts, voorzitter ondernemersvereniging de Brier