ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Waarom de Wensbus goed is voor de leefbaarheid in dorpen en kernen.

woensdag, 01 februari 2017 12:12 Waarom de Wensbus goed is voor de leefbaarheid in dorpen en kernen.

Duidelijkheid over een Wensbus in dorpen en wijken.

Gedurende de maand Februari hebben de inwoners van Venray hen mening kunnen geven over het eventueel inzetten van een Wensbus in de kerkdorpen en wijken. Op de website Burgers van Venray kon men aangeven het eens of oneens te zijn met de stelling : Een Wensbus verbetert het (openbaar) vervoer in de kerkdorpen.

Hoewel de stichting Burgers van Venray bij het kiezen van deze stelling van mening was dat juist de inwoners van alle kerkdorpen daarop zouden willen reageren, was het aantal personen die hun stem uitbrachten - tegen haar verwachting in - erg laag. Weliswaar bezochten in totaal bijna 350 personen de website, maar daarvan hebben er slechts 58 daadwerkelijk hun keuze bepaald. Overigens geeft het resultaat met 90 % eens-stemmers aan dat men ervan overtuigd is dat de Wensbus een verbetering kan zijn.

Degenen die ook hun eigen mening op de website hebben geplaatst zijn vrijwel allemaal van mening dat zo’n Wensbus een zinvolle aanvulling op het openbaar vervoer is. Sommigen willen daarbij wel enkele kanttekeningen plaatsen.

Bijvoorbeeld Jan D.
Hij is het eens met de wensbus en schrijft : De bijna lege lijnbussen van voorheen waren super verliesgevend. De wensbus of zelfs wensauto kan een oplossing bieden. Het moet echter goed georganiseerd zijn. Vrijwilligers moeten wel beschikbaar zijn. En dat mag best tegen een kleine vergoeding vanuit Arriva aangeboden worden. Dat stimuleert ook de betrokkenheid en de inzet van vrijwilligers.

Ook Louis wil zijn standpunt nader motiveren en laat zijn ervaringen optekenen : Wensbus goede aanvulling op OV naar medici, verbetering van de sociale contacten van vooral ouderen, voor de jeugd naar scholen en sportactiviteiten. Belbus heeft als nadeel dat men enkel die meeneemt die gebeld heeft, anderen aan de halte laat men verbijsterd achter!? Risico voor chauffeur van wensbus is dat asielzoekers denken dat het gratis is, verstaan je niet en betalen niet, hetgeen voorkwam bij de Veoliabus vanuit Blitterswijck. Dus ja wel de wensbus, maar wel goed organiseren.

Johan van der Velde stelt : Ontsluiting Kerkdorpen , betere interactie tussen ouderen en jongeren ( alleenstaanden, mantelzorgers en jonge gezinnen). Het gaat enigszins de vergrijzing tegen omdat jonge gezinnen wellicht toch in een kerkdorp willen gaan/blijven wonen en het vergroot de mobiliteit van de jeugd.

Hans geeft aan : Natuurlijk is een wensbus beter dan niets. Het is wel weer het zoveelste voorbeeld dat private ondernemingen alleen de rendabele routes willen rijden, en dat de (terugtredende) overheid die zou kunnen reguleren, dat niet doet en het invullen van lacunes overlaat aan vrijwilligers.  

De afname van het aantal voorzieningen alsmede veranderingen in het openbaar vervoer stelsel in Limburg zijn van invloed op de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in kleine kernen, buurten en wijken. Met behulp van de Wensbus maken steeds meer inwoners van kleine kernen in Limburg zelf mogelijk dat levens- en leefbaarheidsnoodzakelijke voorzieningen......

Lees verder