ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

donderdag, 07 maart 2013 17:00 Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

Lang leve de bibliotheek !

Deze hartenkreet werd o.m. geschreven door Ria op de website Burgers van Venray. Gedurende de maand Maart was de stelling waarop men kon reageren :
“ Het verschil tussen BiblioNu en BiblioStraks is digitaal.”
Bij de meeste reacties , ca. 65 % , is men van mening dat de toekomst van de bibliotheek niet volledig digitaal moet worden. De behoefte om in een echt boek te bladeren wordt door deze groep personen als noodzakelijk beoordeeld.
Vooral waar het gaat om kinderen te leren genieten van een boek vindt men belangrijk.
Eveneens een groot aantal personen is echter van mening dat het vrijwel niet te voorkomen zal zijn dat in dit digitale tijdperk , ook de bibliotheek daaraan niet zal ontkomen. Opvallend is, dat zowel bij de vóór- als de tegenstemmers wordt gesproken over bezuinigingen die zouden worden nagestreefd als in de toekomst ook digitale boeken te leen worden aangeboden.
Ria brengt dat zo onder woorden : Ik denk dat er in de toekomst een gezonde verhouding gevonden moet worden. Zolang er kinderen zijn die groot gebracht worden met boeken blijft de behoefte bestaan om zelf een boek ter hand te nemen, ook al wordt het overal te pas en te onpas als een smoes gebruikt om iedereen op de digitale snelweg te krijgen. Verkapte bezuiniging is het niet, het is gewoon radicaal bezuinigen. Net niet door je strot duwen die digitale rommel, foei, foei. Geef mij maar een boek, dus lang leve de bibliotheek.
Peter ziet het in een wat ruimer perspectief : Ik denk dat niemand weet hoe zaken rond lezen en informatieverstrekking zich gaan ontwikkelen. Dat de bibliotheek zal veranderen is duidelijk. Ik zou zeggen flexibel blijven en goed opletten wat de ontwikkelingen zijn om mee te kunnen bewegen. De biep is overigens al digitaal voor een deel!!
Janneman trekt een wat meer algemene conclusie : Het gaat er niet om dat het papieren boek verdwijnt of moet verdwijnen. Het gaat er om dat er een verschuiving bezig is naar allerlei vormen van digitaal, waardoor BilbloStraks een andere invulling krijgt. Met name de ruimtelijke invulling zal veranderen.

REACTIES

Bijna een kwart van het aantal inwoners van de gemeente Venray is lid van de bibliotheek.Onlangs heeft die bibliotheek een onderzoek naar de klanttevredenheid uitgevoerd, waaraan door ca. 1800 personen is deelgenomen.

Daaruit blijkt dat men heel tevreden is over het brede scala aan diensten waarvan men zoal gebruik kan maken. Daarbij zijn......

Lees verder