Met een wensbus kan elk kerkdorp vervoersproblemen oplossen.
Mogelijk is het begrip wensbus nog niet bij iedereen bekend.
De afgelopen tijd hebben de inwoners van Merselo en Vredepeel gebruik kunnen maken van zo’n wensbus. De provincie heeft daar, samen met een tiental andere dorpen in Limburg vanaf 2014 een zogenaamde “pilot” georganiseerd.
Na afloop van deze proef blijkt het inzetten van de wensbus een groot succes.
Ysselsteyn heeft zich inmiddels ook bij de provincie gemeld om een wensbus te kunnen laten rijden.
De bedoeling is dat kleine, afgelegen dorpen zo’n gratis bus ter beschikking krijgen.
Deze busjes, of misschien wel auto’s, worden gereden door vrijwilligers uit het betreffende dorp. Er kunnen 5 tot 8 personen worden vervoerd die een eigen bijdrage voor de kosten van de rit moeten betalen.
Het gaat hierbij dus niet om openbaar vervoer of een zg. buurtbus. Evenmin gaat het over speciaal doelgroepenvervoer.
Het gaat erom dat mensen die niet ver kunnen lopen of fietsen en geen eigen auto hebben, geholpen kunnen worden om aan het maatschappelijk verkeer deel te nemen.
Deze personen zijn afhankelijk van kinderen, buren of bekenden om aan allerlei activiteiten deel te nemen in plaats van noodgedwongen thuis achter de geraniums te moeten blijven zitten.
Door het gebruiken van de wensbus kan men zelfstandig boodschappen doen en deelnemen aan allerlei activiteiten in het dorp of omgeving. Voor veraf gelegen woningen kan ook de aansluiting op het openbaar vervoer een reden zijn om van de wensbus gebruik te maken.
De stichting Burgers van Venray wil de mening peilen van de inwoners van Venray, maar met name die van de kerkdorpen, over het inzetten van zo’n wensbus.
Zij worden uitgenodigd om gedurende de maand februari te reageren op de stelling :
Een wensbus verbetert het (openbaar) vervoer in de kerkdorpen.
Op deze website kunt u ook uw eigen mening over dit onderwerp vermelden.
REACTIES