ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De mening van de makelaar.

donderdag, 07 november 2013 15:30 De mening van de makelaar.

De drempels voor starters woningen zijn te hoog.

Een stelling die vanuit verschillende invalshoeken kan worden aangevlogen. Allereerst verdient het begrip starter een toelichting. DE starter bestaat niet. We zien in de dagelijkse praktijk starters in alle soorten en maten. Het probleem is erg groot voor de alleenstaande starter. Zijn leencapaciteit is in de laatste jaren sterk verminderd. Startende stelletjes hebben hun mogelijkheden juist zien vergroten. Dit onder invloed van: dalende rente, groter aanbod dus betere onderhandelingspositie en starters faciliteiten zoals de starters lening. Zij hebben hun maandlast behorend bij een bepaalde koopprijs juist zien afnemen.
In de afgelopen decennia hebben we wisselende instapmogelijkheden gezien voor starters op de koopwoningmarkt. De huizenprijzen schoten de lucht in, echter de mogelijkheden om een financiering te krijgen waren nagenoeg onbeperkt. Er werden 5 banken cq. tussenpersonen geraadpleegd. Ook al gaven de eerste 4 aan geen mogelijkheden te zien, toch kon de financiering bij de 5e geregeld worden. De mogelijkheden voor starters waren schijnbaar onbegrensd. De maandlast werd nog gedrukt door een aflossingsvrije hypotheek te nemen: “de woningprijzen zouden toch verder blijven stijgen….”. Ook werden verbouwingen meteen meegefinancierd. Keukens en badkamers van 1-2 jaar oud werden rigoureus verwijderd. De drempels waren te laag.
Nu de huizenprijzen waarschijnlijk hun bodem hebben bereikt, de banken zeer nauwgezet bepalen wat er verantwoord geleend kan worden en onze regering duidelijkheid heeft verschaft m.b.t. de hypotheekrente aftrek komen we in een nieuwe balans. Deze al dan niet stabielere situatie wordt landelijk mede bepaald door vraag en aanbod van koopwoningen/appartementen. In delen van het land is er nog steeds schaarste. Daar zijn de drempels nog hoog. In andere delen waar het aanbod de vraag juist (ruim) overstijgt zien we voldoende mogelijkheden voor starters om in te stappen. Daar zijn ook vaak de bouwers/ontwikkelaars bezig woningen te ontwikkelen die perfect aansluiten bij de vraag van de starter: een goed prijs- kwaliteitsniveau op een niet te grote kavel. Grondgebonden woningen zijn meer in beeld dan appartementen.
Ook speelt het huuraanbod een rol. We zien in onze regio een fors tekort aan beschikbare huurwoningen. De huurprijzen lopen op en de wachttijden zijn lang. Starters zullen dan mogelijk sneller naar de koopwoningmarkt getrokken worden. Berekeningen laten zien de maandlast bij het kopen van een woning regelmatig lager uitvalt dan bij het huren van een vergelijkbare woning.
Er mag best een drempeltje zijn bij het kopen van een woning. Het is een belangrijke beslissing in een mensenleven. Om daar wat langer stil te staan voor je erover heen stapt is niet erg. De drempel mag echter niet te hoog zijn. Want als we onze woningmarkt weer in balans willen krijgen dan MOETEN er mogelijkheden voor starters zijn. Als de bestaande starters woningen niet verkocht worden dan zijn er ook geen doorstromers. Dit maakt duidelijk dat starters het smeermiddel zijn van de woningmarkt.
Laten we ze verantwoord over de drempel helpen…..
 

Huub Janssen, NVM Makelaar & Taxateur RMT/RT O.Z.

Peelrand Makelaardij Venray b.v.