Landweert, de grootste wijk van Venray, heeft steeds meer last van criminaliteit en jongerenoverlast. Tijdens de emotionele bewonersavond op 24 maart in wijkcentrum ’t Stekske zijn bij alle partijen de ogen opengegaan. Er moet daadwerkelijk iets gebeuren, voordat het helemaal uit de hand loopt. Alleen een gezamenlijke aanpak van politie, wijkbewoners, gemeente en jongerenwerk heeft effect. Maar hoe?
Engeland loopt al een paar jaar voorop met het succesvolle project ‘The safer Neighbourhood Programm’. In 2004 werd hiermee de European Crime Preventie Award gewonnen. Het ging om de criminaliteitsbestrijding in vijf buurten in Birmingham. De gemeente Maastricht heeft de Engelse buurtaanpak als proef al overgenomen in enkele achterstandswijken. Ook Venray wil ervaring opdoen met ‘Meer veiligheid in de wijk’. De wethouders Patrick van der Broeck en Twan Jansen maken van 17 tot 21 mei een vierdaagse studiereis naar Bournemouth en Poole. De twee plaatsen liggen aan de Engelse zuidkust, vlak bij Southampton. De Dorset Police en de politie van Maastricht hebben samen een programma opgesteld. De deelnemers aan de cursus leren hoe de aanpak van jongerenoverlast het beste werkt. De wijk Rossmore & Alderney is qua grootte en problematiek te vergelijken met de Venrayse wijken Brukske en Landweert.
De basis van de nieuwe aanpak is een stevige samenwerking tussen politie en opbouwwerkers. Samen met de bevolking trekken ze op in de strijd om de wijk veiliger te maken. Ook in andere westerse steden slaat de aanpak aan. Belangrijk is de inzet van buurtagenten die de contacten met de wijk moeten versterken. Daarbij is het cruciaal in gesprek te blijven met de jongerengroepen die de problemen veroorzaken. Door preventief aanwezig te zijn in de wijk, kunnen veel problemen worden voorkomen. De aanpak begint met het in kaart brengen van de problemen op het gebied van criminaliteit, veiligheid, leefomgeving en buurtstatistieken en bevolkingssamenstelling. Daarna worden actiegroepen gevormd die een gedetailleerd actieplan opstellen. Vanuit de frontlinie werken gemeente, politie en jongerenwerk dagelijks samen. Iedere dag worden wijkbewoners op straat gevraagd naar hun veiligheidsbeleving. En iedere zes weken is er een grote bijeenkomst in het wijkcentrum. Dan worden de resultaten van de afgelopen zes weken besproken. Op basis hiervan worden drie nieuwe speerpunten voor de komende periode gekozen.
De twee Venrayse wethouders maken in vier dagen kennis met de werkwijze van ‘Safer Neighbourhood’. Ook een ambtenaar en vertegenwoordigers van Wonen Venray, politie en Synthese gaan mee. Het doel is de opgedane ervaringen toe te passen in Landweert en Brukske. De gemeente Venray wil binnenkort samen met alle betrokken partijen een programma opstellen voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in deze wijken. De politie Limburg-Noord is al enigszins bekend met de Engelse aanpak. Enkele agenten hebben al vaker een bezoek gebracht aan de collega’s van de Dorset Police.